آسانسور ها امروزه یکی از پر فروش ترین و کاربردی ترین سیستم جابه جایی افراد و وسایل در بین طبقات مختلف ساختمان ها می باشد. آسانسور ها مدل های مختلفی دارند که هر کدام کارایی خاص خود را انجام می دهند، در این مقاله شمارا با نحوه عملکرد آسانسور هیدرولیکی آشنا می کنیم.
آسانسور هیدرولیکی چیست ؟
آسانسور هیدرولیکی به دلیل داشتن مکانیزم هیدرولیکی در حرکت از امنیت بالایی برخوردار است، طراحی ساده آسانسور های هیدرولیکی سبب افزایش راندمان آن ها شده است. آسانسور های هیدرولیکی از نظر هزینه بسیار به صرفه هستند و فضای کمی را اشغال می کنند همچنین درصد خرابی قطعات بسیار کم است. آسانسورهای هیدرولیکی برای راندن روغن به درون سیلندر و پیستون از پمپ فشار روغن، موتور و شیر صنعتی استفاده میکند، این عملکرد سبب به حرکت درآوردن اتاقک آسانسور می شود. انواع آسانسور های هیدرولیک شامل مسافربر، بیمارستانی، باربر و خودروبر که ظرفیتی بین 300 تا 2000 کیلوگرم دارند.
مشخصات فنی آسانسور هیدرولیکی
- آسانسور های هیدرولیکی بدون اینکه به گاورنر نیاز داشته باشد به سامانه ایمنی ضد سرقت مجهز هستند.
- آسانسور های هیدرولیکی را می توانید در مکان هایی با چاله کم ارتفاع نصب کنید.
- برای نصب این نوع آسانسور ها نیازی به ساختن موتورخانه در بالای چاهک آسانسور نیست.
- حتی در مکان هایی که چاه و چاله آسانسور پیش بینی نشده می توانید آسانسور هیدرولیک را نصب کنید.
- در ساخت پاوریونیت آسانسور از پمپ های روغن دنده ای ، پره ای واسکرو استفاده می شود.
- حرکت سریع ، نرم و بی صدا.
- فقط در هنگام بالا رفتن، آسانسور برق مصرف می کن به همین دلیل در مصرف انرژی بسیار صرفه جو است
- جهت حمل کابین مجهز به کاراسلینگ می باشد.
- برق مورد استفاده تک فاز یا سه فاز
نحوه کار آسانسور هیدرولیک
زمانی که موتور روشن شده و شروع به چرخش می کند پمپ هیدرولیک را به چرخش در می آورد تا روغنی که در داخل مخزن است را به سمت جک منتقل کند به نحو، آسانسور به سمت بالا حرکت می کند و زمانی که شیر برق روشن شود، روغن درون مخزن به درون تانک تخلیه می شود و دستگاه به سمت پایین حرکت خواهد کرد. در آسانسور های هیدرولیک برای انعطاف پذیری بیشتر از شلنگ های قابل انعطاف استفاده می شود.
کاربرد آسانسورهای هیدرولیکی
همانطور که گفته شد آسانسور های هیدرولیکی جهت جابه جایی وسایل و افراد در بین طبقات بیمارستان ها، ساختمان ها، پارکینگ ها و اماکن عمومی می باشد؛ به کمترین فضا جهت نصب نیاز دارند و عمق چاله و اورهد آن کم می باشد. این نوع بالابرها تقریبا در همه جا کاربرد دارند به عنوان مثال:
- استفاده در ساختمان های مسکونی 2 الی 100 طبقه
- بیمارستان ها و مراکز درمانی
- پارکینگ ها طبقاتی
- استفاده در هتل ها
- آسانسور فروشگاهی برای مراکز تجاری
اجزای آسانسور های هیدرولیکی
تانک: تانک هیدرولیک که از پمپ و مخزن و دریچه تشکیل شده است
جک: آسانسور هیدرولیکی جک از بغل(سیلندر) که سبب انتقال روغن به پیستون می شود.
پیستون: فشار سیلندر به پیستون سبب حرکت آسانسور می شود
کابین: دارای ظرفیت بالا
کنترل کننده : این قطعه در کنار تانک هیدرولیک واقع شده جهت کنترل سرعت.
انواع آسانسور هیدرولیک
انواع آسانسور هیدرولیک با توجه به معیارهای گوناگون دستهبندی میشوند. در این بخش ما تصمیم داریم انواع آسانسورهای هیدرولیکی را بر اساس نوع جک هیدرولیک و روش کارگزاری آن بررسی کنیم. انواع آسانسور هیدرولیک با توجه به روش نصب جک، تعداد جک، نوع و موقعیت آنها دارای ۹ دسته هستند.
- آسانسور هیدرولیک کششی
- آسانسور هیدرولیک با جک از زیر بهصورت مستقیم
- آسانسور هیدرولیک با یک جک در بغل مستقیم
- آسانسور هیدرولیک با دو جک در بغل مستقیم
- آسانسور هیدرولیک با یک جک در بغل غیر مستقیم
- آسانسور هیدرولیک با دو جک در بغل غیر مستقیم
- آسانسور هیدرولیک با جک در زیر مستقیم تلسکوپی
- آسانسور هیدرولیک با یک جک در بغل مستقیم تلسکوپی
- آسانسور هیدرولیک با دو جک در بغل مستقیم تلسکوپی
مزایای آسانسور هیدرولیکی
آسانسورهای هیدرولیکی با نیروی بسیار کمی از طرف جک حرکت میکنند و باقدرت بسیار زیادی کابین آسانسور را حرکت میدهند. استفاده از این آسانسورها در هر فضایی ممکن است. حتی میتوان در فضاهای بدون استفاده نیز آنها را اجرا نمود. این آسانسورها که در برابر خطراتی مانند زلزله و آتشسوزی ضریب ایمنی بالایی دارند، هزینههای کمی هم برای تعمیر قطعات و نگهداری دارند.
در اینگونه آسانسورها دسترسی به موتورخانه راحت است و خیلی سریع و ساده امکان خروج اضطراری از داخل کابین وجود دارد. آسانسورهای هیدرولیک را میتوان با سرعتی بهاندازه یک متر بر ثانیه تنظیم کرد. این آسانسورها که توسط شیر کنترل هیدرولیکی به حرکت درمیآیند، هم ایمن هستند و هم هزینههای کمی دارند.
سرویس کار آسانسور در مواقع ضروری خیلی راحت میتواند به موتورخانه آسانسور دسترسی داشته باشد و این جزو مزایای آسانسورهای هیدرولیکی است. این آسانسورها بهگونهای طراحی شدهاند که خنک شدن الکتروموتور بهواسطه روغن میتواند گرمای موجود در محیط موتورخانه را کاهش دهد.
قطعات استفاده شده در آسانسورهای هیدرولیکی طول عمر بالایی دارند و خیلی کم مستهلک میشوند. به همین خاطر ایمنی این نوع آسانسورها برای نصب بسیار بالا است. همچنین هنگام سرویس این نوع از آسانسورها بهراحتی میتوان قطعات متحرک را کاهش داد. این آسانسورها هنگام حرکت کردن به سمت پایین با موتور خاموش حرکت میکنند.
- بهره برداری بهتر از فضای ساختمان
- آسانسورهای هیدرولیکی موثر ترین وسیله جهت جابه جایی کالا و وسایل بسیار سنگین هستند.
- به هنگام پایین آمدن، مصرف انرژی در اینگونه دستگاه صفر است.
- دارای ضریب اطمینان بالا
تفاوت آسانسور هیدرولیکی با آسانسور کششی
اولین تفاوت بین آسانسور هیدرولیکی و آسانسور کششی نحوه کارکرد آن ها و سیستم انتقال کابین است. آسانسورهای هیدرولیکی که توسط جک و سیستم هیدرولیک جابجا میشوند با آسانسورهای کششی که توسط سیم بکسل و قرقره پایین و بالا میشوند، تفاوت دارند. از دیگر تفاوتهای این دو آسانسور میتوان موارد زیر را برشمرد.
- آسانسورهای کششی نسبت به آسانسورهای هیدرولیکی انرژی کمتری مصرف میکنند.
- آسانسور کششی برای ساختمانهای بلند و نیمه بلند مناسب است، اما آسانسورهای هیدرولیکی فقط برای ساختمانهای ۴ تا ۵ طبقه مناسب هستند.
- هزینه اولیه آسانسورهای کششی کمتر است.
- همه وزن آسانسور در آسانسورهای کششی به دوش موتور نیست و سیستم آن کارایی بهتری دارد.
محل قرار گیری موتور آسانسور هیدرولیک کجاست؟
آسانسور هیدرولیکی نیز همانند آسانسورهای کششی بسته به محل قرار گیری سیستم محرکه نام گذاری های مختلفی دارند. سیستم انتقال نیرو در بعضی از آسانسورهای هیدرولیک به صورت ترکیبی از هیدرولیک و کششی طراحی و اجرا می شود.
در نهایت موتور و تجهیزات نصب آسانسور هیدرولیک را نمی توان بطور مشخصی تعیین کرد و بسته به هر نوع، طراحی و فضای نصب می تواند تغییر داشته باشد.