در طول تاریخ بشر همواره به دنبال ساخت ابزار و تجهیزات جدید برای افزایش رفاه و آسایش خود بوده است. اختراع بعضی از این تجهیزات، چنان تاثیر شگرفی بر زندگی انسان داشته که تصور زندگی امروزی بدون آن ها تقریبا غیر ممکن است. اختراع آسانسور مقدمه ای بر تحولی عظیم در صنعت، فرهنگ شهرنشینی و شیوه های نوین زندگی بشر بوده است.
از جمله تجهیزاتی که تغییری عظیم در زندگی بشر ایجاد کرده است، آسانسور می باشد. آسانسور به عنوان وسیله ای کاملا اتوماتیک با ایمنی بالا، به افراد با هر توانایی یا محدودیت جسمی یا ذهنی، امکان می دهد ضمن انتخاب مقصد، فقط با فشردن یک شاسی در طبقه مورد نظر پیاده شود. همچنین با فراهم کردن امکان جابجایی بار، به افزایش رفاه و ساده تر شدن کارها کمک شایانی می کند. تصور بیمارستان ها یا درمانگاه ها بدون آسانسور دیگر محال است. در این مقاله به امر مهم سرویس و نگهداری آسانسور می پردازیم باما همراه باشید.
سرویس و نگهداری آسانسور
در مفهوم کلی، هر فرایندی که منجر به افزایش کارایی و طول عمر دستگاه شود، سرویس و نگهداری نامیده میشود. اما این تعریف مناسب صنعت آسانسور و پله برقی نیست. چرا که در اینجا تنها عملکرد تجهیزات موضوع بحث نیست . ایمنی مسافران نیز اهمیت بسزایی دارد.بنابراین تعریف سرویس و نگهداری در آسانسور و پله برقی عبارت است از مجموعه فعالیت هایی که برای حفظ حداقل سطح عملکرد ایمن آسانسور و پله برقی برحسب ویژگی های طراحی آن انجام میشود.
آسانسور یک مجموعه کامل در ساختمان است. این وسیله جنبه های گوناگونی از جمله طراحی سازه و اسکلت، نصب مکانیکال و الکتریکال و صدها قطعه ریز و درشت الکترونیکی و مکانیکی دارد. این دستگاه پیچیده بدون نگهداری بر پایه اصول متکی بر قواعد فنی، کارکرد مطلوبی نخواهد داشت. و در طولانی مدت باعث بروز مخاطرات و مسائل خاص خواهد بود.
راه های پیشنهادی برای حل این مشکل:
برخی از قطعات آسانسور در اثر کارکرد مستهلک می شوند. بنابراین اگر سرویس دوره ای آسانسور نباشد متوجه استهلاک قطعات نمی شویم. در نتیجه ممکن است قطعات از کار بیوفتد و مشکل فنی ایجاد شود. حتی ممکن است به دلیل نبود برنامه راهبر مناسب در بحث سرویس و نگهداری، یک آسانسور خوب و با کیفیت تبدیل به یک دستگاه نا ایمن می شود. متاسفانه از مهم ترین دلایلی که در سالهای اخیر موجب حوادث آسانسور شده است، سرویس و نگهداری نامناسب و یا فقدان آن است.
اولین مورد اطلاع رسانی درست است. اطلاع رسانی و ایجاد آگاهی عمومی در جامعه نسبت به تبعات حقوقی و قانونی مرتبط با حوادث آسانسور و سولیت دارندگان آن ها تا حدودی میتواند موثر باشد.
این آگاه سازی باید از طریق مراجع زیربط و به نحو جامعی صورت گیرد. برای مثال سازمان ملی استاندارد، دادگستری، وزارت صنعت معدن و تجارت، اتحادیه کشوری و سندیکای آسانسور بخش مهمی از این آگاه سازی را بر عهده دارند.
از نکات مهم دیگر آنست که این آگاه سازی باید رد سطح شرکتهای سرویس و نگهداری آسانسور صورت پذیرد. در نتیجه هم شرکت های سرویس و نگهداری و هم سرویس کاران با مسئولیت های بالا و ریسک های ناشی از پذیرش عدم سرویس و نگهداری آسانسور بیشتر آشنا می شوند.
همچنین باید برنامه جامعی جهت سرویس و نگهداری آسانسور تدوین شود. به حدی که بتوان تغییرات و پیشرفت فناوری را نیز در طی سرویس و نگهداری آسانسور مورد بررسی و تدقیق قرار داد.
سخن آخر
تصور زندگی امروزی بدون آسانسور غیر ممکن است. آسانسور ها نیز مانند هر وسیله مکانیکی یا الکترونیکی دیگر نیازمند تعمیرات دوره ای و نگهداری اصولی هستند. اما نکته حائز اهمیت در مورد آسانسور، پیچیدگی آن و تعداد قطعات به کار رفته در آن است. در این باره ارتباط آسانسور ها با جان مسافرین و ایمنی افراد حاضر در آن بسیار مهم است. بنابراین بهره گیری از یک برنامه مدون و منظم به صورت سالانه و ماهانه میتواند مخاطرات ایمنی ناشی از فقدان سرویس و نگهداری آسانسور را کاهش دهد.