مانطور که از اسم آن پیداست این شیر مخصوص بالابر های هیدرولیک می باشد که در کنار یک پاورپک هیدرولیک به کمک سیستم می آید تا بتوانیم کنترل خوبی بر روی سیستم داشته باشیم.
ساختمان شیر بالابری هیدرولیک
ساختمان درونی شیر برقی بالابری شامل چهار پورت است:
- پورت p : پورتی است که به پمپ هیدرولیک پاورپک وصل میشود.
- پورتT : پورتی است که مستقیم به داخل تانک متصل می شود.
- پورت A : پورت مصرفکننده است که به جکهای بالابر هیدرولیک وصل میشود.
- پورت M : پورتی است که گیج فشار به آن وصل میشود.
اجزای شیر بالابر هیدرولیکی
قطعاتی که بر روی شیر برقی آسانسور هیدرولیک نصب شده است هر کدام وظایف خاص خود را دارند که در زیر به شرح عملکرد برخی از آنها می پردازیم:
- فشارشکن
فشارشکنی که بر روی بلوک شیر بالابری هیدرولیک وجود دارد را می توان بر روی فشار دلخواه تنظیم نمود تا نیروی مناسب را بر روی جک هیدرولیک داشته باشیم. فشار کاری یک سیستم هیدرولیک رابطه ی مستقیم با وزن دارد. یعنی هرچه فشار بالاتر باشد نیرویی که اعمال می کند بیشتر و وزنی که تحمل می کند هم بیشتر است. این تنظیم بسیار مهم بوده چرا که اگر فشار کم باشد باعث سقوط واگر زیاد باشد باعث آسیب دیدن سازه می شود.
- شیربرقی
بر روی تمام بلوک های بالابری یک شیر برقی کارتریجی از نوع پاپت به کار رفته است که به وسیله آن کنترل جهت جک هیدرولیک را انجام می دهیم. به دلیل اینکه این شیر از نوع پاپت می باشد یعنی دو عدد چک ولو در خود شیر برقی تعبیه شده است ، به هیچ عنوان لیک و یا برگشت روغن را نداریم و این امر باعث می شود تا آسانسور در زمان بارگیری جا به جا نشود. در صورتی که شیر های معمولی دارای نشت داخلی می باشند.وقتی که بوبین این شیر برق دار می شود، شیر بالابر هیدرولیک مسیر تخلیه را باز کرده که باعث می شود حجم روغن از زیر جک به تانک تخلیه شود. پس این بوبین زمانی برق دار می شود که نیاز باشد جک جمع شود و کابین رو به پایین حرکت کند.
- فلوکنترل
عامل مهم بعدی در بالابرهای هیدرولیکی کنترل سرعت می باشد.اگر سرعت زیاد باشد در هنگام پایین آمدن بالابر حسی شبیه به سقوط را تجربه می کنیم و در بالا رفتن نیز به دلیل سرعت زیاد آسیب های احتمالی به سازه و یا مسافران را خواهیم داشت وهمینطور سرعت پایین نیز روند کار را کند خواهد کرد. .به وسیله فلوکنترل می توان حجم ورود روغن به بالابر را کنترل کرد که در نهایت منجر به کنترل سرعت می شود.
- تخلیه اضطراری
فرض کنید در طبقات فوقانی ساختمان قرار دارید و برق قطع می شود. در این حالت عملا سیستم هیدرولیک ما خاموش و بالابر پایین بر نمی گردد.بر روی شیر بالابری هیدرولیک یک پیچ مخصوص این کار وجود دارد که با باز کردن آن باعث خروج روغن از جک به صورت کاملا آرام شده و بالابر به سمت پایین حرکت می کند.
تنوع و قیمت شیربرقی هیدرولیک بالابری
تنوع در انواع لیتراژ و کیفیت این شیرها، سبب نوساناتی در قیمتگذاری شیرهای بالابر هیدرولیکی شده است و ویژگیهایی مانند،سرعتبالای بالابر، عدم نشت و روغنریزی این نوع شیر در قیمتگذاری این وسیله تا حدودی مؤثر هستند. قیمت فروش مدلهای مختلف شیرهای بالابر هیدرولیک با قدرتهای متغیر، گوناگون است. معمولاً قیمت شیرهای بالابر هیدرولیک بستگی به نوسانات موجود در بازار و میزان تقاضا برای این شیر را دارد.