اگر تنظیم شیر بلین چهار بوبین به درستی انجام شود به این شرط که سایز شیر کنترل شده واسپول های آن صحیح انتخاب شود آسانسور هیدرولیک کیفیت حرکت بسیار مطلوبی خواهد داشت. شیر بلین چهار بوبین یکی از محبوب ترین شیرهای کنترل مورد استفاده در انواع آسانسور هیدرولیک است. در این صفحه تنظیمات شیر بلین چهار بوبین مدل EV100 که یکی از محبوب ترین و پر کاربردترین محصولات شرکت بلین می باشد شرح داده شده است. ابتدا عملکرد و منطق این شیر در حرکت جهت بالا و جهت پایین توصیف شده و سپس راهنمای سریع تنظیمات آ ورده شده است.
شیر بلین چهار بوبین مدل EV100 در سایز های (سه چهارم)، (یک و یک دوم)، (دو) و (دو و یک دوم) اینچ طراحی شده است. این شیر دارای چهار سولنوئید A, B, C, D می باشد وهیچ تفاوتی از نظر تنظیمات بین سایز های مختلف وجود ندارد.
منحنی حرکت شیر چهاربوبین مدل EV100
منحنی عملکرد حرکتی آسانسور با شیر EV100 در نمودار زیر نشان داده میشود. در این نمودار مشخص شده که هر یک از قسمت های حرکت با کدام پیچ، تنظیم می شوند. همچنین نمودار نشان می دهد که در جهت بالا و پایین کدام بوبین ها و موتور فعال یا غیر فعال میباشند.
منحنی سرعت شیر بلین چهار بوبین
•حرکت جهت بالای آسانسور
با فرمان استارت جهت بالا، بوبین A بوبین B و موتور هم زمان برق دار می شوند. پیش از توقف با پالسی که سنسور دوراندازی می دهد، بوبین B قطع می شود. ادامه مسیر با سرعت کند صورت می گیرد تا نزدیک به توقف نهایی بوبین A قطع می شود و پس از نیم تا یک ثانیه تاخیر موتور قطع شده و دستگاه به صورت کامل متوقف می شود.
نکته مهم: تابلوی فرمان باید از تاخیر بین قطع شدن بوبین و موتور در توقف جهت بالا پشتیبانی کند.
•حرکت جهت پایین آسانسور
با فرمان استارت جهت پایین، بوبین C و بوبین D فعال می شوند. در حرکت جهت پایین موتور خاموش است. کمی پیش از توقف بوبین C قطع شده و بوبین D همچنان فعال است تا آسانسور با سرعت کند هدایت شود. در انتها با قطع بوبین D آسانسور پس از حدود 1 ثانیه متوقف میشود.
راهنمای تنظیم شیر بلین چهار بوبین
پیچ شماره 1
تنظیم مدت زمان تاخیر پیش از شروع حرکت (استارت). تاخیر پیش از شروع حرکت By-pass delay به چند دلیل مهم در سیستم کنترل هیدرولیک منظور میشود و میبایست حتما در تنظیمات لحاظ شود.
- گردش به راست (ساعتگرد): مدت تاخیر بیشتر می شود.
- گردش به چپ (پادساعتگرد): مدت تاخیر کمتر می شود.
پیچ شماره 2
تنظیم شتاب افزایش سرعت در جهت بالا. شتاب افزایش سرعت جهت بالا به معنی مدت زمانی است که طول میکشد تا سرعت آسانسور به حداکثر خود برسد. مقدار شتاب بیشتر یه معنای مدت زمان کوتاه تر است و شتاب کمتر به معنای مدت زمان طولانی تر.
- گردش به راست (ساعتگرد): شتاب کمتر می شود.
- گردش به چپ (پادساعتگرد): شتاب بیشتر می شود.
پیچ شماره 3
تنظیم شتاب کاهش سرعت در جهت پایین. این تنظیم مربوط به مدت زمانی است که بطول می انجامد تا سرعت آسانسور از تند به کند کاهش یابد. هر چه این زمان بیشتر باشد ( شتاب کمتر باشد) تغییرات سرعت تدریجی و نرم تر صورت می گیرد.
- گردش به راست (ساعتگرد): شتاب کاهش سرعت کمتر می شود.
- گردش به چپ (پادساعتگرد): شتاب کاهش سرعت بیشتر می شود.
پیچ شماره 4
تنظیم سرعت هم سطح سازی (سرعت کند) جهت بالا. سرعت هم سطح سازی یا سرعت کند جهت بالا کاملا به شرایط کار بستگی دارد. توصیه کادر فنی هوپاد لیفت این است که این سرعت در هر صورت بیشتر از 0.15 متر بر ثانیه باشد.
- گردش به راست (ساعتگرد): سرعت کند کمتر می شود.
- گردش به چپ (پادساعتگرد): سرعت کند بیشتر می شود.
پیچ شماره 5
این پیچ توقف در جهت بالا را تنظیم می کند. درواقع با تنظیم این قسمت مدت زمان فرایند توقف تنظیم میشود. هر چه این زمان بیشتر باشد، توقف ملایم تر و تدریجی خواهد بود.
- گردش به راست (ساعتگرد): توقف آرام تر و کند تر صورت می گیرد.
- گردش به چپ (پادساعتگرد): توقف سریع تر و آنی انجام می شود.
پیچ شماره 6
تنظیم شتاب افزایش سرعت در جهت پایین. شتاب افزایش سرعت جهت پایین به معنی مدت زمانی است که طول میکشد تا سرعت آسانسور به حداکثر خود برسد. مقدار شتاب بیشتر یه معنای مدت زمان کوتاه تر است و شتاب کمتر به معنای مدت زمان طولانی تر.
- گردش به راست (ساعتگرد): شتاب کمتر می شود.
- گردش به چپ (پادساعتگرد): شتاب شتاب بیشتر می شود.
پیچ شماره 7
تنظیم سرعت حداکثر جهت پایین. سرعت جهت پایین باید به نحوی تنظیم شود که حدودا با سرعت جهت بالا هماهنگ باشد. برای دقت بیشتر به پیشنهاد کادر فنی هوپاد لیفت بهتر است تنظیمات آسانسور با نصف ظرفیت نامی صورت گیرد.
- گردش به راست (ساعتگرد): سرعت تند جهت پایین کمتر می شود.
- گردش به چپ (پادساعتگرد): سرعت تند جهت پایین بیشتر می شود.
پیچ شماره 8
تنظیم شتاب کاهش سرعت جهت پایین و همچنین نرمی توقف. شتاب کاهشی سرعت به معنای مدت زمانی است که طول می کشد تا آسانسور از وضعیت سرعت حداکثر به وضعیت سرعت هم سطح سازی برسد.
- گردش به راست (ساعتگرد): شتاب کمتر و توقف نرم تر می شود.
- گردش به چپ (پادساعتگرد): شتاب بیشتر و توقف سریع تر می شود.
پیچ شماره 9
تنظیم مقدار سرعت هم سطح سازی جهت پایین (سرعت کند). باید توجه داشت که سرعت کند در جهت پایین باید به حدی تنظیم شود که بیشتر از 0.15 متر بر ثانیه نشود.
- گردش به راست (ساعتگرد): سرعت کند کمتر می شود.
- گردش به چپ (پادساعتگرد): سرعت کند بیشتر می شود.
پیچ S
تنظیم حداکثر فشار مجاز (شیر فشارشکن). این شیر باید در حدی تنظیم شود که فشار کاری مجاز بعلاوه یک مقدار مشخص اطمینان را پوشش دهد.
- گردش به راست (ساعتگرد): حداکثر فشار مجاز بیشتر می شود.
- گردش به چپ (پادساعتگرد): حداکثر فشار مجاز کمتر می شود.
توجه: پس از تغییر وضعیت شیر فشار شکن هرگز شیر انسداد اصلی SHUT-OFF VALVE را فورا نبندید. این کار بسیار خطرناک است.
چند نکته مهم در تنظیمات شیر بلین چهار بوبین
- تنظیمات و سرویس شیر مستلزم تجربه و تخصص لازم در این خصوص است. دستکاری شیر آسانسور بدون تخصص لازم می تواند باعث آسیب به تجهیزات شود و خطرات جانی داشته باشد.
- در فرایند تنظیم چنانچه حس کردید بوبین های شیر و روغن هیدرولیک داغ شده، دست از کار بکشید. اجازه دهید تا دمای قطعات عادی شود و سپس ادامه دهید.
- حساسیت پیچ های تنظیم شیر بلین بسیار بالا است، برای تغییر وضعیت هر کدام از پیچ ها، آن را نیم دور بچرخانید و نتیجه را آزمایش کنید.
راهنمای تصویری پیچ های تنظیم شیر بلین چهار بوبین
یادآوری می شود تنظیم دقیق شیر بلین چهار بوبین تنها زمانی امکانپذیر است که اسپول های رفت و برگشت به درستی محاسبه و انتخاب شده باشند.
مشخصات فنی شیر چهار بوبین بلین:
- ولتاژ شیر سفارش هوپاد لیفت 24 ولت دی سی و جریان نامی آن 1.1 آمپر است.
- شیر کنترل EV100 یک چهار سولنوئید است.
- محدوده فشار شیر چهاربوبین 8 تا 100 بار و فشار انفجاری بر اساس دیتاشیت بلین 505 بار است.
- حداکثر دمای روغن 70 درجه سانتیگراد و کلاس ایزولاسیون پیرامونی شیر IP68 است.